Έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το χθες και το σήμερα της πόλης μας, της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ιωαννίνων και όχι μόνο.


ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

Μέσω email στο: photoioannina@gmail.com καθώς επίσης και μέσω των σχολίων στις αναρτήσεις μας





Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Νέα σημαντικά εκθέματα στο Μουσείο Αλή Πασά στο Νησί των Ιωαννίνων

Λεπτομέρεια από την αίθουσα του Χειμωνιάτικου οντά

Λεπτομέρεια από την αίθουσα του Χειμωνιάτικου οντά

Χειμωνιάτικος οντάς
Κουρτίνες με τη σφραγίδα του Σουλτάνου Μαχμούτ Β'
Καριοφίλι Αλή πασά

Λεπτομέρεια από το καριοφίλι του Αλή πασά
Λαβή από το ξιφίδιο του Αποστ. Αρσάκη

Λεπτομέρεια από καφαλοθραύστη του 18ου αιώνα
Έχει αποδειχθεί πάρα πολλές φορές ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία κάνει θαύματα και το διαπιστώνει άλλη μια φορά κανείς από μια επίσκεψη στο Μουσείο Αλή Πασά στο Νησί των Ιωαννίνων. Εκεί θα διαπιστώσει ότι αυτό που δεν μπορεί να αναδείξει ο δημόσιος τομέας μπορεί να καταφέρει να το αναδείξει θαυμάσια η ιδιωτική πρωτοβουλία αφού, όπως θα δει, ο συμπατριώτης μας συλλέκτης Φώτης Ραπακούσης, χωρία καμιά βοήθεια και σε κανένα απολύτως επίπεδο, έχει δημιουργήσει με κέφι και μεράκι ένα μουσειακό χώρο που αποτελεί κόσμημα για τον τόπο μας και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πτυχές της ιστορίας του και της Ελληνικής ιστορίας του 18ου και 19ου αιώνα γενικότερα.
Ο συγκεκριμένος συλλέκτης έχει διαμορφώσει άριστα τόσο τον εξωτερικό όσο και τους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου και εμπλουτίζει συνεχώς τη συλλογή του Μουσείου με νέα και σημαντικά εκθέματα με αποκορύφωμα ένα εκπληκτικό ασημοκεντημένο καριοφίλι του Αλή πασά που περιήλθε πρόσφατα στην κατοχή του και εκτίθεται σε ειδική προθήκη στο χώρο του Μουσείου. 
Το καριοφίλι αυτό έχει ασημοκεντηθεί από Ηπειρώτες ασημουργούς και πιθανόν αποτελεί δώρο προς τον Αλή πασά του Βασιλέα της Αγγλίας Γεωργίου του Α' αφού η σκαλισμένη ημερομηνία 1804 που φέρει πάνω του συμπίπτει με την άφιξη και εγκατάσταση στα Ιωάννινα της πρώτης Αγγλικής διπλωματικής αποστολής.
Σημαντικά είναι επίσης το ασημένιο ξιφίδιο του Εθν. ευεργέτη Αποστ. Αρσάκη το οποίο στη λάμα του φέρει με χρυσά γράμματα την ένδειξη "Αποστολ. Αρσάκη 1813 ΧΤΧΒ" κι ένα ζευγάρι κουρτίνες με τη σφραγίδα του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ (1808-1836).
Τέλος άξια λόγου είναι και η νέα αίθουσα που δημιούργησε ο Φώτης Ραπακούσης στο ισόγειο του Μουσείου στην οποία αναπαριστάται με θαυμάσιο τρόπο ο "Χειμωνιάτικος οντάς του Αλή Πασά".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...